آش محلی کرمانشاه

آش

طرز تهیه آش ترخینه :

*. قرص ترخینه را حدود ۲ ساعت در آب خیس کنید. سپس با حبوبات که از قبل خیس نموده‏ اید به همراه ۱ لیتر آب روی حرارت قرار دهید تا حبوبات پخته شود.بعد سبزی را اضافه نموده.

*. پس از چند جوش، نیمی از پیاز داغ و سیر داغ را اضافه نموده و نمک آش را اندازه کنید.بعد از آن که آش جا افتاده شد آن در ظرف کشیده و روی آن را با کشک و نعنا داغ و پیاز داغ، تزیین کنید.

مواد لازم ترخینه دوغ :

مواد لازم

اندازه

مقدار / کالری

بلغور گندم (حلیمی)

۱ کیلو

۱۰۰ گرم / ۳۴۰ کالری

ماست (دوغ) ترش پرچرب

۳ کیلو

۱۰۰ گرم / ۱۵۵ کالری

نمک

۲ قاشق‏غذاخوری

۱۰۰ گرم / ۰ کالری

زردچوبه، فلفل سیاه

۱ قاشق غذاخوری

۱۰۰ گرم / ۰ کالری

کلاله زعفران پودر نشده

نیم مثقال

۱۰۰ گرم / ۳۲۰ کالری

پونه خشک

۵۰ گرم

۱۰۰ گرم / ۳۰۶ کالریش

روش تهیه ترخینه دوغ :

*. ترخینه یا به گویش اراک (ترخنه) یک نوع آش بلغور می ‏باشد؛ در قدیم روستاهای ایران در فصل فراوانی شیر و ماست، ترخینه را درست می ‏نمودند و برای فصل ‏های دیگر انبار می‏ کردند. ترخینه را شما نیز می ‏توانید درست کنید:

*. بلغور گندم را شسته و با مقداری آب حدود ۶ ساعت خیس کنید.سپس آب آن را خالی نموده و ماست را که هم زده و یک دست شده است به آن اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملا پخته شود.در پایان ساعت اول زردچوبه، فلفل، پونه و زعفران را اضافه نمایید.

*. بعد از آن که مواد به حالت خمیر کته مانندی در آمد شعله را خاموش نمایید و اجازه دهید تا خنک شود.سپس به اندازه یک نارنگی از مواد برداشته و فرم دهید. بعد آن را فشار داده تا صاف شود و در سینی بچینید و در جای خشک قرار دهید تا آب آن گرفته و خشک شود.

*. می‏ توان ترخینه ‏ها را در فریزر نگه داشت و نیازی به خشک کردن ندارد.این قرص‏ ها نباید بیشتر از یک سال بماند چون طعم و بوی آن تغییر می ‏کند.ترخینه به گونه‏ های مختلفی درست می‏ شود، می ‏توان به جای ماست از آب انار استفاده نمود و به همان صورت خشک کرد.

*. گاهی حبوبات را نیز جداگانه می ‏پزند و به ترخینه اضافه کرده و خشک می‏ کنند.ترخینه‏ های خشک را بهتر است در یک کیسه پارچه‏ ای و در جای خشک و خنک نگه‏ داری نمایید تا کپک نزند.می ‏توان به ترخینه ی گندم مقداری گوجه اضافه نمود تا با آن خشک شود.

انرژی کل : ۱۶۰۰ کیلو کالری

روش تهیه :

*. به نقل از آکاایران : جوی پوست کنده، بلغور و برنج را از شب قبل خیسانده و جو را همراه حبوبات جوانه دار به غیر از ماش و عدس (نخود، لوبیا قرمز و لوبیاچیتی) با حرارت ملایم می پزیم تا جوانه ها آسیب نبینند، همزمان ماش، عدس، بلغورجو و برنج را نیز با هم می پزیم. در این مرحله حبوبات پخته شده و سبزی ها را مخلوط کرده و یک قاشق چایخوری زردچوبه، نمک و فلفل به آش افزوده و مقداری پیازداغ به آش می افزاییم آن گاه گوشت پخته شده را کوبیده و به آن ها اضافه می کنیم و می گذاریم تا بپزد. سپس مقداری سیر و نعناداغ نیز در این مرحله اضافه می کنیم.

نکته :

*. هنگامی که گوشت و آب آن را به آش اضافه می کنیم باید مواظب باشیم که آش ته نگیرد. ضمنا در غذاهای حاوی جو بهتر است نمک در پایان غذا اضافه شود تا غذا ته نگیرد.

روش تهیه حبوبات جوانه دار :

*. حبوبات را ۲۴ ساعت خیسانده و در این مدت آب حبوبات را پنج ساعت یک بار عوض می کنیم تا حبوبات بو نگیرد.بعد از ۲۴ ساعت حبوبات را میان پارچه ای نخی تمیز قرار داده و درون آب کش می گذاریم و روزی سه تا چهار سبد را زیر آب گرفته تا حبوبات خیس بمانند.بعد از سه تا چهار روز حبوبات جوانه دار آماده می باشند.

نکته :

*. ماش و عدس بعد از ده ساعت درون پارچه قرار می گیرند.

خواص نعناع :

*. کسانی که کلسترول دارند بعد از غذا و عصرها از دمکرده ی چای نعنا به مدت دو هفته در ماه بنوشند.دمکرده نعنا غلظت خون را طبیعی میکند.جهت درمان درد گوش آب نعنا را با عسل مخلوط کرده، پنبه ای را به آن آغشته کرده، در آن بگذارید.

*. برای درد قلب و خفقان، نعنا را با پرسیاوشان جوشانده، صبح و عصر میل شود.هنگام تهیه ترشی برای این که آن ترشی برای اعصاب زیان آور نباشد، داخل آن نعنا بریزید.